Slapen erg belangrijk voor afvallen

We weten allemaal dat genoeg slaap belangrijk is voor een mens. Toch zijn er veel mensen die hier niet zoveel waarde aan hechten en gerust tot laat in de nacht op hun computer of telefoon blijven hangen. Het kan soms moeilijk zijn om op tijd te gaan slapen. Maar wist je dat het ook erg belangrijk is als je wilt afvallen?

Voldoende slaap

Gemiddeld heeft een volwassene zo’n 7 tot 8 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Als je nog wat jonger bent kan dit 9 uur zijn. Bij kinderen is dit natuurlijn nog veel meer en naarmate je ouder wordt heb je steeds minder slaap nodig. Zorg ook dat je een regelmaat hebt in je slaap. Ga dus niet de ene dag om 10 uur naar bed en de andere dag om 3 uur.

Motivatie

Allereerst is weinig slaap natuurlijk slecht voor je motivatie. Wanneer je een nachtje slecht hebt geslapen is de kans groot dat je liever op de bank blijft zitten dan naar de fitness gaan. Ook zal je eerder naar ongezond eten grijpen en cheaten op je dieet.

Meer honger

Slaapgebrek zorgt voor een groter hongergevoel. Slaaptekort brengt namelijk het bloedsuikerniveau in de war. Hierdoor produceert het lichaam minder leptine, een hormoon dat je honger stilt, en meer ghreline, een hormoon dat eetlust opwekt. Hierdoor zal je eerder voor een ongezonde snack kiezen.

Hormonen

Tijdens je slaap worden veel hormonen vrijgelaten of geremd. Waaronder ook het groeihormoon. Dit hormoon helpt bij reparatie en groei van cellen. Daarnaast helpt het ook om energie uit vetreserves te halen. Dit is natuurlijk een groot voordeel als je wilt afvallen.

Metabolisme

Wanneer je niet genoeg slaap krijgt raakt je lichaam in de war. Je metabolisme raakt hierdoor verstoord waardoor je wellicht minder calorieën gaat verbranden. Het kan dus zijn dat je denkt dat je de juiste hoeveelheid eet, maar ondertussen teveel eet.

Andere voordelen slaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *