Hoe zorg je voor iemand die ziek is?

Het is vast iedereen wel eens overkomen: iemand in je directe omgeving wordt ziek of heeft om een andere reden hulp nodig. Het is natuurlijk voor de zieke persoon lastig, maar als jij degene bent die moet zorgen voor die persoon vind je het wellicht ook lastig. Je wil natuurlijk het juiste doen en tegelijkertijd weet je misschien helemaal niet hoe je dat doet. Lees hier een paar tips die je kunt gebruiken als je voor iemand moet zorgen.

 

  • Behandel iemand niet als baby

Soms krijg je misschien de neiging om de zieke persoon heel erg te verwennen, om te doen alsof ze zelf helemaal niks meer kunnen of heel erg te slijmen bij diegene. Misschien gebeurt het onbewust, maar je moet er eigenlijk vanuit gaan dat diegene het als erg onprettig zal ervaren. Waarschijnlijk zal je zelf ook niet zo behandeld willen worden, hoe goed de bedoelingen ook zijn. Behandel de zieke persoon dus niet als iemand die heel zielig is.

 

  • Zorg dat je alles op orde hebt

Het kan heel stressvol zijn om veel verantwoordelijkheid op je te nemen. Daarom is het een goed idee om te zorgen dat je alles op orde hebt. Denk bijvoorbeeld aan een pillendoos als degene waar je voor zorgt medicijnen slikt, een koortsthermometer op een plek waar je hem weet te vinden etc. Zo maak je het zowel voor jezelf als voor de zieke zo prettig mogelijk.

 

  • Vraag aan diegene wat hij of zij fijn vindt

Het is belangrijk dat rekening houdt met de wensen van degene die je verzorgt. Vraag dus vaak of diegene dat wat je doet prettig vindt. Als je dat niet doet en er van uit gaat dat hij of zij het wel zegt, komt het misschien helemaal niet.

 

  • Probeer diegene af te leiden

Het is voor iemand die ziek is erg fijn als ze voor even niet hoeven te denken aan het feit dat ze ziek zijn. In veel gevallen ben jij degene die ervoor zorgt dat de zieke zijn of haar ziekte even vergeet, al is het maar voor een half uurtje. Ga bijvoorbeeld samen spelletjes spelen, een film kijken, wandelen als het mogelijk is, wat dan ook om de gedachtes van de zieke persoon voor even ergens anders heen te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *